In Zwitserland stemden burgers in een referendum met ruime meerderheid tegen twee voorstellen die de volledige voedselvoorziening in het land duurzaam moesten maken. Zowel de Zwitserse regering als het grootste deel van het parlement adviseerden de bevolking tegen de twee voorstellen te stemmen.
Fair-Food en Voedselsoevereiniteit
De twee voorstellen waarover gestemd kon worden waren het zogenaamde ‘Fair Food-Initiative’ en het wetsvoorstel ‘Voedselsoevereiniteit’. Het eerste initiatief wilde dat Zwitsers alleen nog maar duurzaam geproduceerde producten op hun bord krijgen, met betere etikettering, minder verspilling en strengere eisen aan geïmporteerde producten. Het initiatief kwam van onder andere de Grüne Partei en Greenpeace. Het voorstel ‘Voedselsoevereiniteit’ kwam van met name Franstalige boerenorganisaties en ging nog een stuk verder. Het had eigenlijk het doel import duurder te maken door te eisen dat producten aan dezelfde strenge eisen moeten voldoen als Zwitserse producten.
Zwitsers referendum
Het referendum, dat op burgerinitiatief werd gehouden, is in Zwitserland bindend. De overheid waarschuwde kiezers dan ook voor de gevolgen van een ‘ja’. Het zou voedsel voor de Zwitsers nog veel duurder hebben gemaakt dan het al is. Daarnaast zouden handelsverdragen op de schop hebben gemoeten en zou de exporterende industrie problemen hebben gekregen door hoge inkoopprijzen en sancties tegen de marktbescherming die de initiatieven voorstelden.
Uiteindelijk stemde slechts 38,7% van de kiezers voor het Fair-Food initiatief en 31,6% voor het voorstel ‘Voedselsoevereiniteit’.