De eerste Nederlandse circulaire vleesvervanger

13 november 2023 Lefteris Kallergis
Consumenten kiezen steeds vaker voor plantaardige opties in plaats van vlees. Dat is precies waar vier Nederlandse bedrijven impact willen maken. PeelPioneers, Beefygreen, Revyve en Hilton Foods Dalco bundelen hun krachten.

Vier bedrijven die hun krachten bundelen om de eerste circulaire vleesvervanger in Nederland te creëren. Een belangrijk onderdeel van dit project is het in kaart brengen van de klimaatimpact door een Life Cycle Assessment uit te voeren. Door het toepassen van geavanceerde technieken en het gebruik van enkel lokale, circulaire ingrediënten zoals citrusvezel en oesterzwamvoetjes, willen de pioniers plantaardig vlees produceren dat niet alleen de smaak en textuur van traditioneel vlees nabootst, maar ook een minimale impact op het milieu garandeert.  
Het project wordt gesteund door Opzuid 21-27, een gerenommeerd Europees subsidieprogramma voor transitiegedreven innovatie, met een medefinanciering van 725.000 euro. Het project brengt de expertise van pioniers uit de foodtech industrie samen om innovatie te stimuleren en een smaakvol, circulair en nutritioneel product te creëren.

Een duurzame samenwerking

De samenwerking draagt bij aan het realiseren van een vernieuwend product met een optimale smaak, textuur en nutritionele waarde. De partijen hebben samen meer dan 20 jaar expertise op het gebied van plantaardige vleesproductie, innovatieve productontwikkeling en circulair ondernemen.  

PeelPioneers, bekend om hun expertise in het upcyclen van afgedankte schillen van citrusvruchten in waardevolle ingrediënten, zal een cruciale rol spelen bij het leveren van duurzame citrus vezels aan de plantaardige vleesvervanger. De voedingsvezel zorgt voor een aangename textuur en draagt tevens bij aan een hogere Nutri-score. 
Beefygreen, staat bekend om het verwerken van misvormde paddenstoelen en overschotten van telers tot circulaire ingrediënten en producten. Hun technologische kennis en productontwikkeling expertise zijn belangrijke onderdelen die bijdragen aan dit project.  
Revyve - voorheen Fumi Ingredients - is een scale-up die sinds 2019 biergist verwerkt tot functionele eiwitten en vezels die bijdragen aan de textuur en voedingswaarde van het eindproduct. 
Hilton Foods Dalco creëert vegetarische alternatieven voor private label en merkpartners. Dalco heeft een groot productportfolio met producten als vega kipproducten en rundvlees vervangers. Dalco heeft de technologie om alle ingrediënten samen te voegen tot een eindproduct en dit op te schalen tot commerciële schaal.   

Circulaire vleesvervanger

Het project heeft een verwachte tijdlijn van twee jaar en het resultaat - een klimaatpositieve, Nederlandse vleesvervanger - zal naar verwachting in februari 2025 in de winkels liggen. Tijdens het project zal er veel getest en geproefd worden door een intern testpanel om de succesvolle creatie van de eer-ste Nederlandse circulaire vleesvervanger te garanderen. “Deze samenwerking geeft ons het vertrouwen dat we consumenten een smaakvol, milieuvriendelijk alternatief kunnen bieden.” Peter Roosink, Innovatie Lead bij PeelPioneers.

Altijd op de hoogte blijven?