Hulp bij opschalen

12 september 2023 Naomi Heidinga Revyve
"We gaan niet achteroverleunen om te wachten op resultaat, maar willen actief met Revyve samenwerken,” aldus Thijs Bosch, directeur van Cosun Protein. “Daarmee willen we helpen het proces te verbeteren en te versnellen.”

Revyve produceert functionele eiwitten vanuit reststromen. Deze plantaardige eiwitten zijn onder meer interessant voor toepassing in vleesvervangers. Cosun Protein en Oost NL investeerden in het bedrijf.Revyve is opgericht in 2019 door twee wetenschappers: Corjan van den Berg en Edgar Suarez. “We hadden allebei geen ervaring met het beginnen van een bedrijf, maar wel met het doen van onderzoek. Als onderzoekers liepen we vaak er tegenaan dat er niet genoeg research budget voor handen was,” aldus Van den Berg. Ze zochten daarom een andere manier om hun ideeën te verwezenlijken: als startup. 

Revyve haalt door middel van upcycling functionele ingrediënten uit afvalstromen. “We zijn begonnen met microalgen als grondstof. Deze zijn volop voorradig en niet duur. Vervolgens zijn we ons vizier gaan verleggen naar gist. Ook daar hebben we een goedkoper alternatief gevonden, dat ruim beschikbaar is: biergist.” Vanuit biergist worden met behulp van een gepatenteerde technologie eiwit- en vezelingrediënten geproduceerd. 

Clean-label

Aanvankelijk richtten Van den Berg en zijn compagnon zich op het vervangen van kippenei-eiwit, maar inmiddels gaan ze verder dan dat. “Tot nu toe waren voedselproducenten afhankelijk van dierlijke ingrediënten en E-nummers om textuur te creëren in veel vleesvervangende producten. De functionele eiwitten die wij uit biergist produceren hebben een krachtige gelerende en emulgerende werking, waardoor we een duurzamer, aantrekkelijker en meer clean-label alternatief kunnen bieden.”

 We kunnen en willen niet alle benodigde technologie zelf ontwikkelen of bedenken

Hun onderneming is sinds de oprichting in 2019 behoorlijk gegroeid. “Wij zijn met zijn tweeën begonnen. Inmiddels hebben we een team van zo’n twintig man. De groei was geleidelijk en daarmee behapbaar. We hebben geen begeleiding of advies gehad, behalve over de naam van het bedrijf. We wilden geen kosten maken voor dure adviseurs en hebben voornamelijk op ons eigen gevoel vertrouwd. Je weet zelf wel of je mensen kunt inhuren, of dat je daarmee beter nog kunt wachten. Alleen onze website is door een externe partij gemaakt. Onze eerste website heb ik zelf in elkaar geknutseld.”

Fabriek

De functie van CEO werd een tijdlang door Van den Berg ingevuld. Cedric Verstraeten (voorheen AB- InBev) heeft zijn rol overgenomen. “We werken al jaren samen. Hij kent het product. Hij is de juiste man voor deze positie, ik zou uiteindelijk de groei van het bedrijf alleen maar tegenhouden. Ik ga me nu richten op zaken die dichter bij mijn hart liggen en dat is het verkennen van het toepassen van andere micro-organismen in ons proces. Dat is nodig, willen wij op de lange termijn, verder groeien. Dankzij de samenwerking met Cosun Protein en Oost NL zijn de plannen voor een fabriek vergevorderd.” 
Toen ze het avontuur als startup begonnen, hadden Van den Berg en Suarez geen idee of hun idee zou slagen. “We hebben meegedaan met StartLife Accelerate. Dat heeft ons zeker geholpen, we hebben er veel van geleerd. We hebben nu de juiste mensen op de juiste plek. Revyve is groter geworden dan ik ooit heb gedacht.” Dit jaar worden twee producten gelanceerd. Revyve werkt aan het opschalen van de productie naar meer dan 100 ton per jaar. Belangrijk in deze ontwikkeling is de samenwerking met Cosun Protein.

Investeren

“We willen als bedrijf groeien op het gebied van plantaardige eiwitten. Die groei willen we enerzijds op eigen kracht bewerkstelligen, met onze eigen fabrieken,” aldus Thijs Bosch. “Daarnaast investeren we in startups. We kunnen en willen namelijk niet alle benodigde technologie zelf ontwikkelen of bedenken. Er is inmiddels een heel aantal startups actief op het gebied van plantaardige eiwitten. Revyve is voor ons om meerdere redenen interessant. Duurzaamheid en circulariteit zijn onderwerpen die wij belangrijk vinden. Met het verwaarden van reststromen past Revyve uitstekend in die filosofie. Daarnaast gebruiken ze een nieuwe technologie, die is ontwikkeld door twee wetenschappers. Ze hebben laten zien dat ze met deze techniek kunnen opschalen. De eiwitten die het oplevert zijn voor ons heel interessant. Daarnaast hebben we ook naar het team gekeken. Dat zit goed in elkaar, ze hebben elke positie goed ingevuld, zowel op de proceszijde als op de marketing. Dat maakt Revyve voor ons een aantrekkelijke partij.”

Opschalen

Door nauw samen te werken, wil Cosun het bedrijf helpen bij het opschalen. “We hebben veel kennis in huis. Niet alleen wat betreft het proces, maar ook qua productontwikkeling. We kunnen helpen het productieproces vorm te geven, en bij het zoeken naar de juiste kleur, smaak en textuur. Daarnaast hebben we toegang tot de markt en tot marketingkanalen.  Door samen te werken, willen we ook helpen het proces te versnellen. Er zijn veel spelers actief op het gebied van plantaardige eiwitten. Een van de manieren waarop bedrijven en startups zich onderscheiden is door snel te kunnen schakelen. Het proces begint in het laboratorium en wordt vervolgens op pilotschaal getest. Alleen, voor de meeste grote bedrijven ben je pas interessant als je fors kunt opschalen. Daar kunnen wij bij helpen, we denken mee over hoe je een fabriek moet inrichten.” 

Corjan van den Berg Corjan van den Berg

Thijs Bosch Thijs Bosch

Altijd op de hoogte blijven?