De ontwikkeling van Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger

2 november 2023 Redactie Food Lefteris Kallergis
Jaarlijks gaat wereldwijd een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt verloren. Om een bijdrage te leveren tegen voedselverspilling, werken PeelPioneers, BeefyGreen, FUMI en Dalco samen om Nederlands Eerste Circulaire Vleesvervanger (NECV) te ontwikkelen. Het project ontvangt subsidie vanuit het Europese innovatieprogramma OpZuid.

Binnen het project NECV wordt voortgebouwd op de valorisatietechnologieën van PeelPioneers (het valoriseren van sinaasappelschillen tot waardevolle biobased componenten), BeefyGreen (het opwaarderen van ongewenste delen van oesterzwammen/iringi) en FUMI (het produceren van eiwitten met geleigenschappen door middel van natuurlijke micro-organismen zoals bakkers-/biergist en micro-algen) en wordt expertise van Dalco (specialist in de ontwikkeling en productie van vegetarische en veganistische producten) gebruikt worden om tot een lekker, voedzaam en duurzaam eindproduct te komen dat op grote schaal geproduceerd kan worden. De twee hoofddoelstellingen van het project zijn: het opzetten van een lokale waardeketen waarbij een eiwitrijk eindproduct volledig vanuit lokale circulaire restromen wordt geproduceerd, en de ontwikkeling van een vleesvervanger die qua macro-nutrionele waardes gelijkwaardig is aan een plant-based eiwitbron en op sensorisch vlak competitief is.

Het eindproduct wordt middels een lokale waardeketen geproduceerd. Daarnaast is het doel om het product volledig clean label te maken. Er wordt in het project gebruik gemaakt van de kennis en expertise van de HAS green academy.

Bron: OpZuid

Altijd op de hoogte blijven?