Brave New Food daagt de voedselindustrie uit te vernieuwen met de Startup Challenge 2022

26 september 2022 Redactie Food

Brave New Food, het platform voor voedselinnovatie, zet een nieuwe stap in de zoektocht naar meer gezonde en duurzame voedselproducten. Met de Startup Challenge 2022 daagt het food netwerk zowel innovatieve startups als gevestigde voedselbedrijven uit om samen te werken aan nieuwe oplossingen voor de urgente uitdagingen waar ons voedselsysteem voor staat: te veel uitstoot, te veel afval en ongezonde eetgewoonten.

Als de wereldbevolking in 2030 richting de 8 miljard gaat, wat eten wij dan? Waar komt dit voedsel vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Deze vragen staan centraal in de Startup Challenge. De thema’s lopen van alternatieve eiwitten tot het beperken van voedselverspilling, nieuwe duurzame verpakkingen en gezondere voedsel oplossingen. Daarnaast is er een wildcard-categorie voor alle innovatieve oplossingen die niet passen binnen een van deze thema's.

Versnellen van innovatie en vooruitgang

Met een internationaal netwerk van meer dan 35 voedselbedrijven en investeerders en ruim 1.500 innovatieve startups, heeft Brave New Food medeoprichter Jesse ‘t Lam hoge verwachtingen: “Eerdere Challenges hebben de afgelopen jaren al tot succesvolle nieuwe samenwerkingen geleid. We versnellen daarmee de overgang naar een gezonder en duurzamer voedselsysteem. De markt en de consument zitten erop te wachten en wij nemen de gevestigde bedrijven die willen vernieuwen graag mee in de nieuwe oplossingen die startups kunnen presenteren.”

Race tegen de klok

Startups en scale-ups hebben tot 1 november de kans om hun oplossingen aan te bieden. 't Lam: “Dus in de aankomende 41 dagen verwachten wij honderden nieuwe ideeën binnen te krijgen die de bij Brave New Food aangesloten bedrijven zelf gaan bekijken. Wanneer een bedrijf meer wil weten over een interessant of bruikbaar idee, dan faciliteren wij een kennismaking. We organiseren ook een evenement in december waarin de meest veelbelovende startups hun pitches live kunnen geven voor de hele groep van ruim 35 voedselbedrijven en investeerders. Onze ervaring is dat je bij innovatietrajecten de vaart erin moet houden en de energie hoog. In zo’n snelkookpan zie je dat er hele mooie nieuwe samenwerkingen kunnen ontstaan.”

Gratis deelname voor startups

Deelnemers aan de Startup Challenge krijgen een kans om hun productie op te schalen of uit te breiden. Voor hen is ook een online netwerkevenement met verschillende inhoudelijke experts en met collega startups gepland. De meest veelbelovende deelnemers kunnen bovendien makkelijker contact leggen met impact investeerders, genieten van de gratis media-aandacht en maken kans om door een onafhankelijke jury de titel Brave New Food Startup of the year 2022 in de wacht te slepen.

Altijd op de hoogte blijven?