Met de opening van 21 nieuwe Box-in-Boxen en het Nutritional Concepts Lab zijn er nu 52 bedrijven en instellingen gevestigd op de Brightlands Campus Greenport Venlo. In het eerste kwartaal van 2019 wordt er verder gebouwd en komen er nog eens 31 boxen bij.

 De Box-in-Boxen zijn ruimtes van 24m² die bijvoorbeeld ingericht kunnen worden als kantoor, lab of R&D faciliteit. Deze boxen, waarbij je als het ware kunt window-shoppen, hebben als doel om open innovatie te stimuleren. In totaal vestigen er nu 52 bedrijven en instellingen op de campus.

Nutritional Concepts Lab

Het nieuwgebouwde Nutritional Concepts Lab (NCL) is een R&D faciliteit voor de verwerking van groenten en fruit tot gepersonaliseerde voedingsproducten. Hier voeren onderzoekers testen uit voor verschillende bedrijven uit de regio. De Campus biedt een groot deel van de faciliteiten die de onderzoekers nodig hebben, waardoor nieuw ontworpen producten meteen getest kunnen worden.

Het NCL is het tiende onderzoekslaboratorium op de Brightlands Campus. Deze laboratoria worden gebruikt door studenten en onderzoekers, maar zijn ook van belang voor de ondernemers. Met nieuwe lab kunnen bedrijven worden ondersteund om ‘eten op maat’-concepten te ontwikkelen, evenals nieuwe gezonde producten.

Ideale voedingspatroon

Het staat vast dat groenten en fruit goed zijn voor een mens. Maar welke soorten? En in welke combinaties en hoeveelheden? Onderzoekers en ondernemers op de Brightlands campussen zijn op zoek naar het antwoord op de vraag hoe je met slimme combinaties van groenten en fruit nieuwe producten ontwikkelen die je op de genetische kenmerken van een individu kunt afstemmen. De onderzoekers zijn er van overtuigd dat individuele voedingspatronen het gebruik van medicijnen overbodig kunnen maken. Ieder mens heeft namelijk een eigen DNA profiel waarin staat welke gezondheidsrisico’s het loopt. Hiermee kan ook precies bepaald worden welke stoffen die risico’s uitsluiten, en welke producten er wel en niet gegeten moeten worden voor een optimale gezondheid.

Knowledge crossing borders

In Limburg bevinden zich vier campussen van Brightlands. Waar in Venlo onderzoek gedaan wordt naar voeding, wordt in Maastricht, Sittard-Geleen en Heerlen onderzoek gedaan naar gezondheid en medicijnen, productie en materialen, en data science. Brightlands is een initiatief van de provincie Limburg, verschillende Limburgse onderwijsinstellingen, Maastricht UMC+ en bedrijven in de regio.

Altijd op de hoogte blijven?