Voor wie de sterk bewerkte vleesvervangers beu is, komt Banken Champignons met een eigen ‘vleesvervanger’. Met een speciaal bereidingsproces kan de paddenstoelenhandelaar oesterzwammen veranderen in een product dat de textuur van het populaire ‘pulled meat’ benadert.

Volgens Banken is hun ‘pulled mushroom’ een antwoord op de groeiende vraag naar niet bewerkte plantaardige vleesvervangers. “Dat de paddenstoel een opmars maakt binnen de vega(n) scene is een feit. Een positieve ontwikkeling omdat de milieuvoetafdruk van de paddenstoel vele malen kleiner is dan dat van dierlijke producten. Banken Champignons zag deze ontwikkeling als een uitgesproken kans om hun nieuwste paddenstoelinnovatie te introduceren binnen de vega(n)markt”, aldus Edwin Vonk, marketingmanager bij Banken Champignons. De oesterzwammen in de Pulled Mushroom zijn gekruid en langzaam gerookt, waardoor het bij het ‘pullen’ een draadjesstructuur krijgt als die van varkensvlees.

Vleesvervanger?

De Pulled Mushroom voorziet misschien in de vraag naar smakelijke, vleesachtige alternatieven, maar het is de vraag of de typering van vleesvervanger wel correct is. Paddestoelen hebben inderdaad het imago van vleesvervanger gekregen, om onverklaarbare redenen, want qua voedingsstoffen komen ze niet in de buurt van vlees. Paddestoelen bevatten ongeveer tien keer minder eiwit dan vlees en leveren van nature ook geen vitamine B12 of significante hoeveelheden ijzer. Volgens het voedingscentrum kunnen alleen noten en peulvruchten als plantaardige vleesvervangers getypeerd worden. En ook die zijn gen bron van vitamine B12.

Altijd op de hoogte blijven?