Colruyt Group teelt gember en kurkuma op Belgische bodem

19 oktober 2022 Redactie Food

Vorig jaar lag er voor het eerst gember van Belgische bodem in de winkelrekken in België. De gember was het resultaat van een samenwerking tussen Colruyt Group, REO Veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt. Dit proefproject kent nu een vervolg: Colruyt Group liet zo’n 1.200 m² gember en 50 m² kurkuma aanplanten. De lokaal geteelde gember en kurkuma liggen sinds afgelopen weekend weer in de winkelrekken.

Precies een jaar geleden verkocht Colruyt Group voor het eerst Belgische primeurgember. Het resultaat van een proefproject in samenwerking met REO Veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt. In de serres van het proefcentrum in Kruishoutem stond 40 m² gemberplanten, wat een oogst van 140 kilo verse gember opleverde. Die werd te koop aangeboden in de belevingsmarkten van Cru en was op amper 2 weken tijd uitverkocht. “Niet alleen was de gember pijlsnel uitverkocht, ook in de weken nadien bleef de vraag naar verse gember aanhouden. Daarom gingen we op zoek naar een partner die op een grotere schaal Belgische primeurgember wilde telen”, vertelt Ward Steenackers, lid van het innovatieteam food bij Colruyt Group. ​ ​

Gember als alternatief

Colruyt Group vond die partner in Bart Pynnebrouck, een tuinbouwer uit het West-Vlaamse Oostnieuwkerke. Bart teelt hoofdzakelijk sla en boontjes die via de REO Veiling in de winkelrekken van Colruyt en OKay terechtkomen. Gember blijkt een goede aanvullende teelt. “De teelt van kropsla in vollegrond boet al enkele jaren aan populariteit in. Voor telers die hierin geïnvesteerd hebben en die serres hebben leegstaan, kan de teelt van gember een rendabel alternatief zijn”, vertelt Jan Schockaert, hoofd aankoop fruit bij Colruyt Group.

Teler Bart Pynnebrouck: "Door het telen van gember en kurkuma, bevorderen we onze teeltrotatie en blijven we nog langer rendabel. Bovendien dragen we zo actief bij tot het experimenteren met traditioneel exotischere teelten in België. Een staaltje innovatie dat wij maar al te graag mee willen testen." De teler plantte dit voorjaar 1.200 m² gember aan. Afgelopen week werd alvast een eerste deel, zo’n 800 kilo verse gember, geoogst. De komende weken volgen er nog 3 oogstmomenten. In totaal mikt de teler op een opbrengst van 4.000 kilo Belgische primeurgember. Doordat er geoogst wordt op het moment dat het loof van de gemberplant nog mooi groen is, en de serre veel weg heeft van een tropisch regenwoud, krijgt de gember geen kans om af te harden of een schil te vormen, waardoor het resultaat aromatischer is en geen vezels maar wel meer sap bevat. Daarnaast ging Pynnebrouck aan de slag met een andere innovatieve teelt: hij plantte een rij van 50 m² kurkuma, een primeur in België.

Ambitie

In België valt er nog heel wat te leren over gemberteelt, maar het geloof en de ambitie is er. Ward Steenackers: “Samen met REO Veiling bekijken we hoe we de teelt van Belgische gember kunnen uitbreiden en hoe we meer telers enthousiast krijgen. Vandaag willen we nog veel bijleren over welke variëteiten het hier goed doen, hoe we de oogst kunnen automatiseren en hoe we gember kunnen bewaren zodat we het Belgische seizoen kunnen verlengen. Met kurkuma zetten we nu onze eerste stapjes. Doel is om te kijken of het überhaupt kan in België.”

Bron: Colruyt Group

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?