Samen met de projectgroep waarin bedrijven als Meatless, Coroos en Enough samenkomen, gaat start-up Monkeys by the Sea aan de slag met de verdere ontwikkeling. De focus ligt op het verbeteren van voedingswaarde, houdbaarheid, smaak en textuur. Het bedrijf werkt met lokale ingrediënten zoals zeewier, bietenpulp en gezuiverd Oosterschelde water en gebruikt geen palmolie en sojavrij. Het consortium komt samen bij Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom.
Subsidie
Thijs Wullems, oprichter van Monkeys by the Sea, noemt het goed nieuws de Europese Unie het project steunt. “We zijn bezig met het ontwikkelen van nieuwe grootschaligere productietechnologieën. Ook gaan we de productie van halffabricaten verder ontwikkelen. Daarmee kunnen andere aanbieders verder aan de slag. Daarnaast ontwikkelen we nieuwe voedzamere ingrediënten en zijn we bezig met het verbeteren van de smaak van de eindproducten. Hierbij wordt ook culinaire kennis ingezet, zoals die van Hans Everse, president van het Gastronomisch Gilde en Sterrenchef Edwin Vinke van de Kromme Watergang, beide ook projectpartners.
Markt voor visvervangers
De vraag naar visvervangers blijft nu nog achter ten opzichte van vleesvervangers. Naar schatting bedraagt de potentiële visvervanger-markt 180 miljoen euro. Momenteel is de marktomvang voor visvervangers slechts 1 miljoen. “Om plant-based food vaker in het winkelmandje van de consument te krijgen, moeten we niet te duur zijn. We streven er dan ook naar dat onze producten goedkoper zijn dan de vergelijkbare visproducten.” Wullems en de vele experts uit de regio waarmee hij werkt, zetten alles op alles om plant-based seafood een vast onderdeel van de voeding van consumenten te laten worden. “Het is gezond, draagt bij aan CO2-arme voedselproductie en ondersteunt de klimaatdoelen. Het helpt namelijk bij het vervangen van dierlijke eiwitten door plantaardige alternatieven. Daar moeten we toch een heel eind naar toe met elkaar.”
Duurzaam alternatief
Wullems wil een duurzamer alternatief bieden voor vis. De visserijsector zelf heeft impact, maar met name de wereldwijde transporten veroorzaken volgens hem veel CO2 uitstoot. “De handelstromen van visproducten, zijn 3,6 maal zo groot als die van rundvlees-, 5 keer groter dan die van varkensvlees- en 8 keer zo groot als die van kipproducten, volgens een recent onderzoeksrapport van de Rabobank. Voor de kust van Peru wordt bijvoorbeeld ansjovis gevangen. Die ansjovis wordt tot vismeel vermalen en gaat vervolgens per schip naar Noorwegen als vissenvoer voor zalmkwekerijen. Daarna gaat die gekweekte zalm met volle vliegtuigladingen door naar China of op transport naar Nederland. Eigenlijk waanzin natuurlijk. En dat is nog niet alles. Andere problemen van de oceaan zijn vervuiling en overbevissing, terwijl de visstand en biodiversiteit ook nog eens achteruitgaan door de stijging van de watertemperatuur.”
Ontstaan idee
Het idee ontstond toen Wullems op vakantie tijdens het duiken een walvishaai van wel 15 meter tegenkwam. “Als we niks doen, dan is dit prachtige dier ten dode opgeschreven, realiseerde ik me toen ten volle. Dat was een spirituele ontmoeting, een keerpunt. Thuis ben ik mijn idee voor plant-based seafood gaan uit werken. De ingrediënten moesten lokaal te vinden zijn en de producten moeten ook lokaal gemaakt kunnen worden. Soja of palmolie wilde ik niet gebruiken. Hier in Bergen op Zoom zitten wij als bedrijf perfect. Brabant is gespecialiseerd in de voedselproductie en Zeeland met alle prachtige ingrediënten en culinaire know-how zit om de hoek.”