Future Food Experience zet in op samenwerking en innovatie

5 maart 2024 Marieke Pols Brightlands
Op Brightlands Campus Greenport Venlo opent 29 februari de Future Food Experience. Bezoekers maken tijdens een korte interactieve reis kennis met innovaties en nieuwe ontwikkelingen in de agrifood sector. Hiermee wil Brightlands innovatie en samenwerking binnen de sector aanmoedigen.

Bezoekers van de Future Food Experience krijgen een kijkje in de agrifood sector. Ze maken als het ware een reis door de sector. De ontwikkelingen in de agrifood die zijn ontstaan door samenwerking en mogelijke innovaties voor de toekomst staan hierbij centraal.

Interactief

De Future Food Experience is een interactieve ervaring. Bezoekers komen binnen in een glazen kas en worden omringt door een 360 graden videoscherm. Hier ervaren ze een acht minuten durende videobeleving. Deze bestaat niet alleen uit beeld, maar er is ook ledverlichting in en buiten de kas, geluid, sub woofers en er hangt een zoete geur in de kas.

Daarnaast stimuleert Brightlands ook interactie na de film. Het is de bedoeling dat de bezoekers na afloop met elkaar in gesprek gaan op de campus over wat ze gezien en beleefd hebben. Ze kunnen dit op eigen gelegenheid doen, maar er zijn ook zogenaamde conversation starters beschikbaar.

Natuur en innovatie

De nadruk van de Future Food Experience ligt op de natuur en het netwerk in de natuur, waar mensen onderdeel van uitmaken. Innovaties in de agrifood sector – in de meest brede zin – vormen een andere belangrijke factor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe technieken binnen de zaadverdeling, de inzet van biologie als gewasbescherming of het vitamine D-gehalte in champignons verhogen met UV licht. Ook is er aandacht voor ‘de innerlijke gesteldheid van de mens’, zoals microbiomen in de darmen of wat ogen zeggen over onze gezondheid.

Loes Janssen, Projectmanager Future Food Experience, noemt de nieuwe faciliteit een mooie toevoeging aan het ecosysteem van de campus. “De faciliteit laat bezoekers van buiten de campus kennis maken met ons ecosysteem en de bijzondere innovaties die uit ons ecosysteem voortkomen. Daarnaast inspireert de faciliteit bezoekers op zoek te gaan naar samenwerkingen en het bundelen van krachten binnen de agrifood sector. Dit draagt dan ook bij aan de ambitie van de campus om partijen binnen de agrifood sector met elkaar te verbinden en samenwerkingsverbanden te initiëren en coördineren.”

Doel

Hoewel iedereen de Future Food Experience kan bezoeken ligt de nadruk op geïnteresseerden uit het bedrijfsleven, de overheid en kennisinstellingen. Hier verbindt het innovatieve ecosysteem alles en iedereen met elkaar. Het doel is om samenwerkingen te intensiveren, nieuwe verbanden te leggen en met elkaar te innoveren.

Future Food Experience

Future Food Experience is een initiatief van Brightlands Campus Greenport Venlo, Scelta Mushrooms, Rabobank, ZON Fruit & Vegetables en BASF |Nunhems. Dit programma/project wordt mede mogelijk gemaakt door de Regio Deal.

De Regio Deal Noord-Limburg richt zich op gezondheid in de breedste zin van het woord, zoals gezonde land- en tuinbouw, duurzaamheid, preventie (gezondheid/sociaal), het tegengaan van ondermijning en een gezond grensoverschrijdend ondernemersklimaat. Het kabinet heeft voor Noord-Limburg 17,5 miljoen euro in twee tranches beschikbaar gesteld. Dit bedrag wordt door de Provincie Limburg en de Regio Noord-Limburg verdubbeld. Er is daarmee 35 miljoen euro vanuit de overheid beschikbaar, om samen met investeringen van partners, projecten te ondersteunen die bijdrage aan een gezonde toekomst van Noord-Limburg.

Altijd op de hoogte blijven?