'Gerookte zalm van Jumbo al langer niet vers'

2 maart 2016

De gerookte zalm van Jumbo, afkomstig van leverancier Van Wijnen, was de weken voorafgaand aan de recalls vanwege Listeria, al niet in orde. Dat beweert de Consumentenbond op basis van onderzoek.

De Consumentenbond onderzocht begin 2016 twintig merken gerookte zalm. Drie soorten zalm van Jumbo kwamen het slechtst uit de test: het budgetmerk gerookte zalm, de Jumbo houtgerookte Noorse zalm en de Jumbo houtgerookte Sockeye wilde zalm, alle drie afkomstig van leverancier Van Wijnen.

Volgens de Consumentenbond bevatte 87 procent van de monsters van deze zalm op de uiterste houdbaarheidsdatum zoveel bacteriën dat ze bedorven waren. Drie monsters waren zelfs bij aankoop al bedorven, één tot twee weken voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Misstanden

"Gerookte zalm staat al jaren in een slecht daglicht. Het is onbegrijpelijk dat er nog steeds problemen zijn met zalm, bijna vier jaar nadat honderden mensen ziek werden en vier mensen overleden na het eten van gerookte zalm van leverancier Foppen", zegt Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. "Vorig jaar bleek ook al dat veel visverwerkende bedrijven een puinhoop maken van de hygiëne. De visverwerkende industrie, supermarkten en de overheid hebben elk hun eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat de misstanden in de sector worden opgelost."

Strengere controle

Combée pleit voor strengere controles door de NVWA en de supermarkten zelf en voor hogere boetes en openbaarmaking van NVWA-controlegegevens met naam en toenaam.

De resultaten van het onderzoek naar gerookte zalm staan in de Consumentengids die eind april verschijnt.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?