Halal snacks steeds populairder

26 februari 2024 Beeld Kadir's
Halalmerk Kadir’s verkocht in 2023 1,5 miljoen halal snacks: vijftig procent meer dan in 2022. De halal frikandelbroodjes met kip werden het meeste verkocht. Daarvan gingen er 900.000 over de toonbank.

Halalmerk Kadir’s, opgericht in 2019 door Kadir Ahmed, verkoopt halal snacks waarbij het vlees volgens de islamitische wet is geslacht. Kadir’s startte met de verkoop van halal worstenbroodjes, maar heeft het assortiment inmiddels uitgebreid met saucijzenbroodjes, frikandelbroodjes, pizza’s, bapao’s, mexi-kebabs en kiprollen. Kadir’s merkt een toename in populariteit van de halal snacks. Naast een toename in de verkoop van Kadir’s frikandelbroodjes, groeide de omzet van 900.000 euro in 2022 naar 1,6 miljoen euro in 2023. Het aantal filialen met Kadir’s snacks in de schappen groeide in diezelfde tijd van zeshonderd naar elfhonderd.

Consumenten

Uit een onafhankelijk onderzoek dat Kadir’s liet uitvoeren, bleek dat niet alleen consumenten met een moslimachtergrond, maar ook geboren Nederlanders de halalsnacks consumeren. Redenen voor huidige gebruikers om de snacks te eten waren, naast geloofsovertuiging, de smaak, diervriendelijkheid en ‘om iets nieuws te proberen’. Daarnaast overwoog zestig procent van de Nederlanders hartige snacks zonder varkensvlees te kopen.

Oprichter Kadir Ahmed: “Ik wil zo veel mogelijk mensen verbinden met mijn producten. Want eten dat je deelt is twee keer zo lekker. Iedereen moet ervan kunnen genieten. In Nederland, maar ook internationaal zie je dat halal enorm in opkomst is. De potentie is enorm.” 

Toekomst

In 2024 hoopt Kadir’s twee miljoen halalproducten te verkopen. Een eigen productielocatie waar momenteel een sharefundingsactie voor loopt, moet daarbij helpen. Met de eigen productielocatie wil Kadir’s minder afhankelijk zijn van andere leveranciers en de productie opschroeven. Op de langere termijn hoopt Kadir’s producten te gaan verkopen in Groot-Brittannië.

Altijd op de hoogte blijven?