Professor Robert David Hall, hoogleraar aan Wageningen University & Research, heeft de Nils Foss Excellence Prize gekregen voor zijn onderzoek naar plant metabolomics. De prijs wordt sinds enkele jaren uitgereikt aan internationaal erkende wetenschappers wiens onderzoek tot opmerkelijke verbeteringen in de voedselvoorzieningsketen heeft geleid.

Plant Metabolomics

Plant metabolomics is een analysemethode die de metabole profielen van plantencellen (de vingerafdruk van de plant) bestudeert. Het doel van Halls onderzoek is om een beter inzicht te krijgen in de biochemische samenstelling van planten en voedselmaterialen; hoe deze wordt beïnvloed door genetische factoren en milieuverstoringen en vooral hoe deze veranderingen verband houden met de voedselkwaliteit.

“Wat zo bijzonder is aan metabolomics is dat deze analysemethode kan worden gebruikt om een monster te testen zonder dat vooraf moet worden vastgesteld wat er wordt gezocht. Hierdoor ontstaat er een krachtig ontdekkingsinstrument,” aldus professor Hall.

Deel van de prijs is een beloning van €100.000, waarvan driekwart is bestemd voor het financieren van verder onderzoek.

Altijd op de hoogte blijven?