ICL investeert in fermentatieproces voor nieuwe eiwitten van startup Arkeon

19 januari 2023 Redactie Food

Foto: Arkeon

Het Israëlische bedrijf ICL investeert met ICL’s Planet Startup Hub €2,75 miljoen in de Oostenrijkse startup Arkeon. Arkeon heeft een innovatief fermentatieproces ontwikkeld dat volledig aanpasbare eiwitingrediënten creëert door CO2 op te vangen en om te zetten in proteïnogene aminozuren die nodig zijn voor menselijke voeding. Deze alternatieve eiwitten zijn CO2-neutraal en geschikt voor clean-label producten.

Arkeon gebruikt voor het proces het eencellige micro-organisme archaea. Dit micro-organisme voedt zich van nature met CO2 en zet deze om in voedzame eiwitten. "Ik heb de afgelopen tien jaar veel tijd besteed aan het verkennen van nieuwe en duurzame biotechnologische methoden voor alternatieve eiwitproductie”, zegt Gregor Tegl, mede-oprichter van Arkeon. “Ons team heeft deskundigheid in microbiologie en gasfermentatie ingezet om een geheel nieuw regeneratief voedselproductiesysteem te creëren. De steun en het partnerschap van ICL zullen ons helpen onze eiwitproductiecapaciteiten op te schalen.”

ICL noemt het proces een grote doorbraak. “Arkeons toewijding aan het ontwikkelen van een hernieuwbaar eiwit is volledig in lijn met de inzet van onze organisatie om impactvolle oplossingen te creëren voor de duurzaamheidsuitdagingen op de wereldwijde voedselmarkten”, aldus Hadar Sutovsky, vice-president External Innovation bij ICL en algemeen directeur van ICL Planet.

Als nieuwste lid van ICL's Planet Startup Hub krijgt Arkeon volledige toegang tot de ultramoderne R&D-labs en productiefaciliteiten van ICL Food Specialties. Arkeon is de derde investering van ICL’s Planet Startup Hub in de afgelopen 12 maanden. Dit investeringsplatform is opgericht om zowel beginnende als pilot-ready innovatieve bedrijven die actief zijn binnen de FoodTech- en AgriTech-domeinen vooruit te helpen.

Bron: ICL 

Altijd op de hoogte blijven?