Indonesië verbiedt export palmolie om tekort tegen te gaan

26 april 2022 Redactie Food

Indonesië gaat de export van palmolie en afgeleide producten verbieden om binnenlandse tekorten te voorkomen en de stijgende prijzen te dempen. Dat heeft president Joko Widodo bekendgemaakt. Het exportverbod gaat donderdag 28 april in en geldt voor onbepaalde tijd.

Indonesië is de grootste producent en exporteur van palmolie. Samen met Maleisië is het land goed voor 85 procent van de wereldwijde palmolieproductie. De vraag, en daarmee de prijzen, steeg in de afgelopen tijd omdat de oorlog in Oekraïne wereldwijd heeft geleid tot een tekort aan zonnebloemolie.

Corruptieonderzoek

Deze week maakte het Openbaar Ministerie in Indonesië bekend dat een corruptieonderzoek wordt geopend waarbij een hooggeplaatste medewerker van het ministerie van Handel en drie bestuurders uit de palmolie-industrie betrokken zijn. Eerder dit jaar verplichtte de regering alle exporteurs van palmolie om voor voldoende binnenlandse voorraden te zorgen en om de sterk stijgende internationale olieprijzen niet te volgen. De medewerker van het ministerie wordt verdacht van het verstrekken van exportvergunningen voor ruwe palmolie en afgeleide producten zoals kookolie, waardoor de tekorten en prijsstijgingen in het binnenland verder zijn opgelopen.

Bron: NOS

Altijd op de hoogte blijven?