Jonge ondernemers presenteren zeewier-innovaties op Wereld Oceanen Dag

25 mei 2023 Redactie Food Pixabay

Tien internationale startups presenteren hun op zeewier gebaseerde voedsel- en verpakkingsinnovaties tijdens het Seaweed Innovation Event op 8 juni (Wereld Oceanen Dag) op het strand van Scheveningen. Het event is onderdeel van de eerste editie van North Sea Seaweed, een evenement van de brancheorganisatie van zeewier North Sea Farmers.

Tijdens de Seaweed Innovation Challenge konden startups wereldwijd hun pitches insturen op het innovatieplatform van Brave New Food. De organisator North Sea Farmers ontving 30 inzendingen met een breed scala aan voedsel- en verpakkingsinnovaties waarin zeewier is gebruikt. De deelnemers kwamen uit 13 verschillende landen, waaronder Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Tanzania en Mexico.

Het team van North Sea Farmers selecteerde samen met de juryleden van Amazon, Nestlé, Colruyt Group, DS Smith en innovatiepartner Brave New Food tien finalisten. Het eten van zeewier of verwerken van de vezels tot verpakkingen is in dit deel van de westerse wereld nog lang geen gemeengoed. De finalisten zijn stuk voor stuk bedrijven die de potentie van zeewier zien als voedsel of als alternatief in verpakkingen. Deze ambitieuze startups presenteren 8 juni hun innovatieve oplossingen aan de jury, die deuren kan openen naar een groter publiek.

De finalisten

  • BettaF!sh uit Duitsland creëert plantaardige tonijn gemaakt van zeewier. Hun doel is om meer op zeewier gebaseerde alternatieven te ontwikkelen voor alle voedselcategorieën.
  • B'ZEOS is een Noors greentech bedrijf dat innovatieve verpakkingsoplossingen ontwikkelt. Hun producten zijn volledig op zeewier gebaseerd en biologisch afbreekbaar.
  • Dutch Seaweed Group maakt de eerste biologische wakame salade uit Nederland. Dit lokale product heeft niet alleen goede voedingswaarden, maar draagt ook bij aan een beter klimaat.
  • Dutch Weed Burger beweert de beste burger ter wereld te maken, voor de wereld - van zeewier. 100% plantaardig en boordevol eiwitten.
  • FlexSea uit het Verenigd Koninkrijk is een startup die verpakkingsoplossingen op basis van zeewier maakt. Het is 100% eetbaar, wat veel nieuwe verpakkingsmogelijkheden opent.
  • Kelpi komt ook uit het Verenigd Koninkrijk, en maakt hoogwaardige bioplastics op basis van zeewier. Hun verpakkingen zijn geschikt voor thuiscompostering en ontbinden in minder dan een jaar.
  • Oceanium, ook uit het VK, produceert OCEAN INK, een op zeewier gebaseerde inkt. Deze inkt is biologisch afbreekbaar en geschikt voor verpakkings- en textieltoepassingen.
  • Olijck Foods is een Nederlands voedselbedrijf dat twee unieke merken aanbiedt waarin zeewier de hoofdrol speelt: Meat-You-Halfway (hybride vlees) en Sea Veggies (plantaardige voedselproducten).
  • Seaweed & Co. produceert duurzame zeewieringrediënten genaamd PureSea in het Verenigd Koninkrijk. PureSea kan verwerkt worden in veel verschillende soorten voedsel en voedingsmiddelen.
  • Seaweed Food Solutions uit Nederland presenteert een plantaardige sparerib gemaakt van zeewier en jackfruit. De innovatieve snack zou 'sappig, hartig, vlezig en zelfs beter dan het origineel' zijn.

“Het was leuk en spannend om 30 nieuwe zeewieroplossingen te vinden en aan onze challenge te verbinden”, zegt Eef Brouwers, Manager en medeoprichter van North Sea Farmers. “Ik ben erg onder de indruk van de innovatieve bedrijven en het brede scala aan duurzame voedsel- en verpakkingsoplossingen. Ze bieden in potentie grote waarde aan de industrie en de wereld. Hoewel slechts 10 startups tijdens het evenement als finalisten zullen pitchen, spelen de andere 20 bedrijven zich ook in de kijker van onze jury en onze business community. Ik hoop dat deze challenge eraan bijdraagt om zeewier meer en meer een onderdeel te maken van ons dagelijks leven!"

De 10 startups presenteren aan een publiek van toonaangevende retailers, voedingsbedrijven, investeerders en andere experts uit de sector. Elke startup krijgt 2 minuten de tijd om hun idee te pitchen, voordat ze vragen van het jurypanel zullen beantwoorden. Eric Klarenbeek, zeewierkunstenaar, ontwerper en ondernemer bij Klarenbeek & Dros en Weedware presenteert dit besloten evenement.

Altijd op de hoogte blijven?