Binnen enkele weken gaat het kabinet proeverijen met kweekvlees toestaan. Dat meldt RTL Nieuws op basis van politieke bronnen. Met deze goedkeuring zouden de eerste proeverijen in de herfst plaats kunnen vinden.
Tien jaar geleden presenteerde Mark Post de eerste kweekvleesburger, gemaakt in een laboratorium op basis van enkele dierlijke cellen. Sindsdien zijn verschillende bedrijven, waaronder het Nederlandse Mosa Meat en Meatable, bezig met de ontwikkeling van kweekvleesproducten en het verbeteren van de productiemethoden. Maar kweekvlees mag nog niet op de markt gebracht worden. Alleen in Singapore en onlangs in de Verenigde Staten hebben de autoriteiten kweekvlees goedgekeurd.
Kweekvlees
In Europa mag kweekvlees nog niet op de markt gebracht worden. Sterker nog, het mag niet eens geproefd worden. Dat is een doorn in het oog van de Tweede Kamer. Kweekvlees is niet alleen duurzaam en beter voor dierenwelzijn, ook is het een Nederlandse uitvinding. Daarom dienden D66 en VVD afgelopen jaar een motie in om proeverijen van kweekvlees in Nederland toe te staan.
Proeverijen
Bronnen hebben aan RTL Nieuws gemeld dat het kabinet met deze proeverijen gaat instemmen. “Eindelijk, na vijf jaar lijkt het zo ver te zijn”, reageert D66-kamerlid Tjeerd de Groot op de nieuwszender. “Ooit was Nederland voorloper, daarna hebben we het een beetje laten lopen en ik hoop dat we de achterstand kunnen gaan inhalen.”
Novel food
De mogelijke goedkeuring van proeverijen betekent overigens niet dat kweekvlees binnen afzienbare tijd op de Nederlandse markt komt. In Europa geldt strenge regelgeving voor voeding. Kweekvlees is een novel food en moet daarom eerst een traject doorlopen bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Een dergelijk traject duurt minimaal anderhalf jaar. Daarnaast zijn momenteel de productiekosten van kweekvlees te hoog. Opschaling van de productie is noodzakelijk voordat kweekvlees de concurrentie aan kan gaan met normaal vlees en vleesvervangers.
Bron: RTL Nieuws