Kostprijs kweekvlees kan in toekomst omlaag

23 maart 2021 Redactie Vlees
Foto: Wikimedia

In de toekomst kan de kostprijs van kweekvlees omlaag. Volgens CE Delft is een kostprijsbesparing tot 75 procent mogelijk, waardoor de productiekosten dichtbij de kosten van de gewone vleesproductie komen te liggen.

Dat blijkt uit een technisch-economische analyse voor de productie van kweekvlees op industriële schaal die CE Delft maakte in opdracht van The Good Food Institute. Hiervoor gebruikten de onderzoekers de primaire data van bedrijven. Ze ontwikkelden een model voor de berekening van de kostprijs op basis van de huidige productietechnologie en grondstoffenkosten.  

Op basis van dit model maakten de onderzoekers een prognose voor 2030, als de kweekvleesproductie op industriële schaal plaats kan vinden. Hieruit concludeerden ze dat er in de toekomst aanzienlijke kostenbesparingen mogelijk zijn, waardoor de kostprijs van kweekvlees in de buurt van de kostprijs voor gangbaar geproduceerd vlees kan komen. Hiervoor een een combinatie van kostenbesparende maatregelen nodig. Zo moeten de productiekosten en de prijs van ingrediënten naar omlaag. 

Naast de kosten maakten de onderzoekers ook een levenscyclusanalyse voor de productie van kweekvlees. Ze constateerden een overlap in de factoren die de kosten én de milieu-impact reduceren: energie efficiëntie,de gebruikte energiebron, efficient gebruik van het kweekmedium en efficiente kweekmedium productie, en samenwerking in de keten.

Het rapport 'TEA of cultivated meat' is te downloaden op de website van CE Delft.

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?