Marel verwerft belang in Noorse zalmverwerker

1 februari 2021 Redactie Vismagazine Pixabay
Foto: Pixabay

Marel heeft een belang van 40 procent verworven in de Noorse zalmverwerker Stranda Prolog. De start van een strategisch partnerschap. Dat laten de twee bedrijven weten in een persbericht.

Het IJslandse voedselverwerkingsbedrijf Marel levert machines, software en diensten aan de vis-, vlees- en pluimvee-industrie. Stranda Prolog, leverancier van oplossingen voor zalmverwerking en -kweek, levert complementaire producten. Met de samenwerking wil Marel een volledige leverancier voor de wereldwijde zalmindustrie worden.

Samenwerking

Beide bedrijven werkten al samen voor verschillende projecten. Door hun productportfolio's te combineren verwachten de bedrijven hun klanten beter van dienst te kunnen zijn. De partijen gaan onder andere samenwerken op het gebied van verkoop en onderzoek.

De financiële details rondom het partnerschap zijn niet bekend gemaakt. De transactie bestaat volgens het persbericht uit twee delen. Namelijk de verwerving van 40 procent van de aandelen en een injectie van eigen vermogen voor de ontwikkeling en lancering van nieuwe producten om verder te kunnen groeien.

Stranda Prolog

Het familiebedrijf Stranda Prolog werd in 1946 opgericht. Het bedrijf levert zalmverwerkingsapparatuur, waaronder helix-tanks, vispompen en verdovers. Daarnaast bedient Stranda Prolog de viskweek met oplossingen voor visverzorging en netreiniging. Het bedrijf heeft ongeveer 100 medewerkers in Kristiansund in Noorwegen en een omzet van ongeveer 25 miljoen euro.

Marel

Het IJslandse Marel is een wereldwijde leverancier van voedselverwerkende apparatuur, systemen, software en diensten aan de pluimvee-, vlees- en visindustrie. Het bedrijf heeft meer dan 7000 medewerkers in meer dan 30 landen. In 2019 zette Marel 1,3 miljard euro om.

Bron: Marel

Dit artikel verscheen eerder op: Vismagazine

Altijd op de hoogte blijven?