Beeld: Purdue University
Onderzoekers van Purdue University ontwikkelden een methode om metalen oppervlakten te behandelen met antibacteriële peptiden. De techniek kan gebruikt worden om besmettingen in verschillende processen van voedselverwerking te voorkomen.
Nieuw proces
De onderzoekers bedachten een proces met twee stappen. Eerst zorgen ze ervoor dat een geoxideerd metaal “nanometer-wijde en micrometer-diepe” scheurtjes krijgt. Deze scheurtjes kunnen door onderdompeling gevuld worden met peptiden - een molecuul van een klein aantal aminozuren. De gekozen peptiden hebben een antibacteriële werking. Dit proces heeft als positief neveneffect dat het metaal kleurt. Hierdoor is met het blote oog te zien wanneer het metalen oppervlakte niet langer de peptiden bevat. Bovendien lijken de peptiden na verloop van tijd uit de scheurtjes los te laten, waardoor andere oppervlakten die met het metaal in aanraking komen ook antibacterieel worden. De onderzoekers testten het proces op roestvrij staal en titanium en is volgens hen mogelijk op diverse metalen. De onderzoekers hebben de methode gepatenteerd en zoeken naar partners om de techniek commercieel vatbaar te maken.
Bron: Purdue University