Overname voorkomt faillissement Meatless Farm

22 juni 2023 Redactie Vleesmagazine Meatless Farm

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat vleesvervangerproducent Meatless Farm bijna failliet was. Maar dankzij een overname door het Britse VFC Foods kan het merk blijven bestaan. Dat maakte VFC Foods woensdag 21 juni bekend.

Meatless Farm produceerde sinds 2016 vleesvervangers als plantaardige burgers, worstjes en gehakt. Het Britse bedrijf had ook een productielocatie in Almere en de producten lagen onder andere in de schappen van Jumbo, Dirk en Crisp. 15 juni meldde RTL Nieuws dat de Nederlandse tak helemaal failliet was. Volgens curator Els Doornhein lagen de werkzaamheden in de fabriek al enige tijd stil. “De eerste indruk is dat er veel verlies is geleden, en de investeerders er geen geld meer in wilden stoppen”, vertelt ze aan RTL Nieuws.

Krappe cashflow

Het Britse moederbedrijf zocht al enige tijd naar investeerders, nadat een grote investeerder zich onverwacht had teruggetrokken. Dit zorgde voor een moeilijke situatie en een krappe cashflow. Oprichter Marten Toft Brech liet weten dat het operationeel goed ging met het bedrijf maar dat het ruim 10 miljoen Britse pond nodig had om te blijven bestaan.

Overname

Een faillissement hing in de lucht, maar de overname door VFC Foods lijkt dit te voorkomen. Het Britse bedrijf produceert plantaardige alternatieven voor kip. David Sparrow, CEO of VFC Foods spreekt van een strategische overname, waarmee het bedrijf ook varken- en rundvervangers toevoegt aan het assortiment. Het merk Meatless Farm blijft bestaan. Het is nog niet bekend wat dit gaat betekenen voor de Nederlandse tak.

Populariteit vleesvleesvervangers

De problemen bij Meatless Farm passen bij het beeld de populariteit van vleesvervangers afneemt. Na een periode van explosieve groei vlakken de verkopen nu af. Hierbij speelt de ongezonde reputatie en hoge prijzen een belangrijke rol. Veel consumenten kiezen daarom toch voor gewoon vlees. Desondanks verwachten experts van ABN AMRO en ING dat de markt kan blijven groeien, mits de prijzen omlaag gaan en producenten gezonde producten in de markt zetten.

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?