Plantaardige versie van vloeibaar ei

27 februari 2024 unsplash
Het Wageningse technologiebedrijf TOP heeft een plantaardige vervanger van vloeibaar ei ontwikkeld. De vervanger is op dezelfde manier te gebruiken als gewone eieren.

Het plantaardige vloeibare ei van TOP bevat een eiwit uit sojabonen, tuinbonen of kikkererwten dat neutraal van smaak en geur is. Daarnaast bevat het plantaardige olie met enkelvoudig onverzadigde vetzuren. TOP stelt dat de voedingswaarde van het plantaardige ei in de buurt van echt ei komt. Verder kan het veganistische ei geen ziekteverwekkers als salmonella en campylobacter bevatten en is het na pascaliseren (pasteuriseren met High Pressure Processing) gekoeld tot vier weken houdbaar.

Het ei bevat ook thermo-irreversibele ingrediënten die stevig worden na verhitting. Na afkoeling blijft het de stevigheid behouden, in tegenstelling tot plantaardige producten die voor stevigheid methylcellulose bevatten. Deze verliezen de stevigheid na afkoeling.

Gebruik

Retailers en groothandels kunnen de door TOP ontwikkelde vervanger van vloeibaar ei aanbieden in het koelschap. Consumenten en koks kunnen de plantaardige vervanger op dezelfde manier gebruiken als gewone eieren. Onder meer voor het maken van roerei, omeletten, aardappeltortilla en quiche. Volgens TOP is het ei met name geschikt voor het geven van stevigheid aan gerechten en minder bruikbaar in cake en meringue. In deze producten heeft ei namelijk de functie om op te schuimen.

Momenteel produceert TOP het plantaardige vloeibare ei op kleine schaal. Bij het aandienen van gegadigden wil het technologiebedrijf starten met een opschalingsproces. 

Bron: TOP

 

Altijd op de hoogte blijven?