Om de duurzaamheidsdoelen op het gebied van voedselproductie te halen, moeten we onze perceptie van wat een ingrediënt is veranderen. Maar hoe? En wat is daarvoor nodig? Dat vertelt keynote speaker professor Remko Boom tijdens de eerste presentatie op Food Technology 2021.

Food Technology 2021 start op 1 december met keynote speaker Remko Boom, hoogleraar Food Process Engineering bij Wageningen University & Research. Tijdens zijn talk Gentle Food Processing: Better Sustainability Can Also Mean Better Products presenteert Boom een nieuwe manier om naar ingrediënten te kijken.
  boom

Perken we het zuiveren van ingrediënten in, dan kan dat veel voordelen hebben, aldus Boom. Denk aan het verhogen van de opbrengst, met minder water- en energiegebruik. En omdat er minder additieven nodig zijn voor de houdbaarheid, zijn deze ingrediënten geschikt voor clean label foods. Bovendien zullen veel van zulke ingrediënten betere voedingswaarden hebben en veroorzaakt de verwerking minder afval. 

Maar, zo oppert de hoogleraar, om dat voor elkaar te krijgen moeten producenten van ingrediënten nauw samenwerken met de mensen die de ingrediënten gaan gebruiken. Als we dat doen, combineren we duurzamer gebruik met betere voedingswaarden en een betere match met wat consumenten graag willen.

Tijdens Food Technology 2021, dat georganiseerd wordt door Mikrocentrum en EVMI, komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050. Food Technology vindt plaats op 1 en 2 december in de Brabanthallen in Den Bosch. Lees alles over het event en schrijf je gratis in op food-technology.nl.

Altijd op de hoogte blijven?