De boerenbelangenorganisaties LTO en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouderij daagden de NVWA voor de rechter namens 124 pluimveehouders en kippenboeren. Zij vinden dat de NVWA en daarmee de Nederlandse overheid de boeren had moeten waarschuwen dat het middel DEGA16 dat zij gebruikten om hun dieren en stallen te vrijwaren van bloedluis, het niet toegestane middel fipronil bevatte.
Volgens de landsadvocaat hoefde de NVWA hen niet te waarschuwen omdat de kennis die de NVWA van het frauduleuze gebruik van fipronil had, was gebaseerd op tips en er geen reden was om uit te gaan van een gevaar voor de volksgezondheid. De schade voor de boeren beloopt rond de €80 miljoen en heeft de reserves van de boeren uitgeput. Sommigen hebben daarom grote moeite om hun bedrijven voort te zetten.
Als de rechter de eisers in het gelijk stelt, kunnen de boeren opnieuw naar de rechter met een kansrijke claim op schadeloosstelling. De overheid stelt zich op het standpunt dat de schade die de boeren hebben opgelopen hun ondernemersrisico was. Zij hadden beter op moeten letten welke middelen zij op hun bedrijven toelaten.
Ook Belgische boeren werden getroffen door de fipronilcrisis. Bij onze zuiderburen trof de overheid een schaderegeling voor de pluimveehouders. Nederland vindt de afwikkeling van de schade een zaak tussen pluimveehouders en het failliete bedrijf ChickFriend dat DEGA16 met het daarin niet toegestane bestrijdingsmiddel fipronil leverde.
Of de overheid dat standpunt terecht inneemt, wordt op 10 juli aanstaande bekend. Dan doet de rechter uitspraak. Mocht de uitspraak positief voor de eisers uitvallen, dan kan de overheid in beroep gaan.
Bron: Foodlog