Scheiden van schelpdieren voor eiwit en gezondheidsbevorderende stoffen

12 februari 2024 unsplash
Een internationaal consortium met publiek en private partijen gaat in een vierjarig project aan de slag met het scheiden van schelpdieren. Hierbij krijgen alle delen van schelpdieren een eigen toepassing met daarbij behoud van eiwit en gezondheidsbevorderende stoffen. 

Project

Een consortium, bestaande uit internationale publieke en private partijen waaronder Wageningen University & Research, start met het vierjarig project: ‘Ontwikkeling en implementatie van de vierkantsverwaarding van schelpdieren’. In dit project gaan de partijen aan de slag met het ontwikkelen van methoden om schelpdieren in meerdere delen te scheiden en daarbij alles te benutten (vierkantsverwaarding).

De verkregen delen, ookwel fracties genoemd, zijn een bron van eiwit en/of stoffen bevorderend voor de gezondheid zoals vitaminen, antioxidanten en omega 3 vetzuren. Deze stoffen hebben mogelijk ontstekingsremmende effecten of kunnen bijdragen aan het voorkomen van bloedarmoede en hart- en vaatziekten. Daarnaast kunnen deze gezondheidsbevorderende stoffen verwerkt worden in levensmiddelen, voedingssupplementen of als vervanging van rauwe voeding voor de viskweek. Voor de kweek van garnalen en bepaalde zoutwatervissen gebruiken viskwekers nu bijvoorbeeld mosselen, inktvis en wormen als rauwe voeding.

Mosselen

Het consortium neemt in het vierjarig project de mossel als voorbeeld. Voor het kweken van de mossel is geen zoet water en voeding nodig. De mossel haalt zijn voeding zelf namelijk uit het water. Daarnaast draagt het kweken van mosselen bij aan de biodiversiteit in het water en gaat de kweek efficiënt met beschikbare nutriënten zoals fosfaat om, wat ook de waterkwaliteit bevordert.

Het consortium bestaat naast Wageningen University & Research uit de bedrijven Lenger Seafoods Group B.V., Emonta B.V., Hendrix Genetics Aquaculture B.V., Metex Noovistago en Nomad Foods Europe Limited.

Bron: Wageningen University & Research 

 

Altijd op de hoogte blijven?