Op dag 2 van Food Technology geeft IFFI (Ingredients For Food Innovators) een seminar getiteld IFFI Food meets High Tech. De drie presentaties adresseren de noodzaak voor de voedingsindustrie om efficiënter, effectiever, duurzamer en misschien wel heel anders te gaan produceren, om alle mensen te kunnen blijven voeden, ook als de teller in 2050 op 9 miljard staat.

De vraag is: welke oplossingsrichtingen bieden de leveranciers van food ingrediënten? Aan de hand van een drietal presentaties hopen we hier met z’n allen inzicht in te krijgen. Halbe Vogel opent het seminar, dat plaatsvindt in zaal 1, om 14:45 uur. Vogel is professioneel netwerker in de Nederlandse industrie van voedingsingrediënten, werkt als management consultant van Vogelvlucht en is bestuurslid van IFFI, waar hij de dagelijkse bezigheden van IFFI business network en IFFI business academy leidt.

Tijdens de eerste presentatie is het woord aan Maiko van der Meer, CEO van Novish, de EU marktleider in plant based seafood. In zijn talk, Plant based: opportunity or threat, bespreekt Van der Meer de vraag wat er nodig is om succesvol in de plant based markt te stappen. Die industrie groeit namelijk snel en heeft nieuwe, op maat gemaakte ingrediënten nodig die smaak en textuur van producten verbeteren. Ondertussen moet de prijs acceptabel zijn en moet worden voldaan aan de laatste duurzaamheidsstandaarden.

Na een korte pauze neemt Johan Boot het stokje over. Boot is na diverse functies binnen de voedingsmiddelenindustrie nu zelfstandig adviseur op het gebied van food innovation. De titel zegt precies waar Boots presentatie over gaat: Innovating in dynamic unpredictable times. Nieuwe technologiëen en wetenschappelijke inzichten volgen elkaar in rap tempo op. Het levert nieuwe kansen op om de voedingsindustrie te innoveren, maar we moeten niet vergeten dat de industrie opereert in een onvoorspelbare maatschappij, waarin we de gigantische taak hebben om de groeiende populatie te voeden terwijl we impact op het milieu verlagen. De voedingsindustrie moet aantrekkelijke producten ontwikkelen met de juiste balans tussen smaak, voedingswaarden en impact, terwijl ondertussen de vraag naar gepersonaliseerde oplossingen continu blijft stijgen.

Tot slot is het de beurt aan Huib Vermeulen, die 25 jaar werkervaring heeft in de B2B food ingredients en nu werkzaam is bij Codrico Rotterdam, waar hij focust op business development. Dit geeft Vermeulen de kans te pionieren in het domein van duurzame en natuurlijke voedingsoplossingen, met name plant based voeding. Zijn presentatie heet Building local sustainable markets for Plant Based ingredients by means of thermal cooking. Je kunt weinig bewerkte materialen veranderen in high performing componenten op mechanische manieren: “for instance air classified protein concentrates into top quality Textured Plant Proteins. The thermal treatment combines cooking and mixing through low water consuming and highly Energy efficient processes, which minimizes carbonfootprint and makes the process Planet Proof. Food Safety is secured under closed and stable, controlled conditions.”   

Tegen half 5 sluit Halbe Vogel het seminar af, waarna alle bezoekers kunnen napraten tijdens de netwerkborrel op de expo.

Tijdens Food Technology 2021, dat georganiseerd wordt door Mikrocentrum en EVMI (onderdeel van Alea Publishers), komen food en hightech samen met als doel de voedingsmiddelenindustrie op weg te helpen naar 2050. Food Technology vindt plaats op 1 en 2 december in de Brabanthallen in Den Bosch. Lees alles over het event en schrijf je gratis in op food-technology.nl.

Belangstelling om met je bedrijf deel te nemen aan de beurs? Klik dan hier.

Altijd op de hoogte blijven?