Beeld: Eat Just

De Amerikaanse start-up Eat Just gaat haar chicken bites, deels gemaakt van kippenvlees dat gekweekt is in een bioreactor, verkopen in Singapore. De Aziatische stadstaat geeft als eerste land ter wereld toestemming voor de verkoop van kweekvlees.

De lanceringsdatum en prijs van de nuggets zijn nog onbekend, schrijft NOS, maar Eat Just laat weten dat de prijs vergelijkbaar zal zijn met kippenvlees van goede kwaliteit. Dat is mogelijk doordat het product een combinatie bevat van kweekvlees en plantaardig eiwit, aldus MIT Technology Review. De nuggets zijn in eerste instantie verkrijgbaar bij één verkooppunt, waarna maar restaurants en supermarkten moeten volgen.

De timing van de goedkeuring door Singapore heeft Eat Just deels te danken aan de coronapandemie, want Singapore wil minder afhankelijk zijn van de import van voedsel en het percentage eten dat in eigen land is geproduceerd opkrikken van de huidige 10% naar 30% over tien jaar.

Kweekvlees kan de hoeveelheid dierenleed aanzienlijk verlagen. Opvallend is wel dat gekweekt kippenvlees nog niet voor milieuwinst lijkt te zorgen. Volgens schattingen stoot gekweekt kippenvlees drie keer meer CO2 uit dan het vlees van echte kippen. Er is namelijk veel energie nodig voor de reactor waarin de cellen groeien, terwijl de voetafdruk van een kip relatief klein is door de bio-industriële omstandigheden waarin ze worden gehouden.

Altijd op de hoogte blijven?