Time-Travelling Milkman en Peelon meest innovatieve food startups van 2022

5 december 2022 Redactie Food

Foto door Marli Klok

Tijdens de Brave New Food Startup Challenge namen tien finalisten het tegen elkaar op met hun innovatieve food toepassingen. Tijdens de finale pitchronde wonnen de Nederlandse startup Time-Travelling Milkman en het Amerikaanse Peelon respectievelijk de publieks- en juryprijs. Deze finale was het sluitstuk van de Startup Challenge die werd georganiseerd door Brave New food, platform voor food innovatie.  

Als de wereldbevolking in 2030 richting de 8 miljard gaat, wat eten wij dan? Waar komt dit voedsel vandaan? Hoe wordt het gemaakt? Deze vragen stonden centraal in de Startup Challenge. 85 startups uit 24 landen zonden hun pitch in. Deze bedrijven richten zich op urgente thema’s als alternatieve eiwitten, voedselverspilling en oplossingen voor gezonder voedsel en duurzamere verpakkingen. De tien meest veelbelovende partijen werden uitgenodigd om hun producten live te pitchen voor een jury en geïnteresseerd publiek bestaande uit gevestigde voedselbedrijven en impact investeerders.

Alternatieven voor zuivel

Dimitris Karefyllakis won met zijn Time-Travelling Milkman de publieksprijs. Het in Wageningen gevestigde bedrijf produceert romige, duurzame én gezonde ingrediënten voor plantaardige zuivelproducten. Hij overtuigde de aanwezigen van zijn belofte dat alternatieve zuivel met zijn product zowel smakelijk als romig in de mond kan zijn, net als de dierlijke tegenhanger.

Fruit en groenten 3x langer vers

De juryprijs ging naar het Amerikaanse Peelon. Met hun beschermende folies en sprays die plantaardig, geurloos en smaakloos zijn, houden ze verse groenten en fruit tot drie keer langer vers. Foodvalley NL CEO en juryvoorzitter Marjolein Brasz was onder de indruk van alle innovatieve producten, maar koos uiteindelijk toch voor Peelon als de meeste veelbelovende startup. “We hebben gekeken naar innovatiekracht, impact op duurzaamheid en gezondheid, schaalbaarheid, en execution power op team en brand. Peelon was een interessante kandidaat die twee urgente thema’s adresseert: plastic en verspilling.”

Gratis deelname voor startups

Deelnemers aan de Startup Challenge krijgen via Brave New Food een kans om hun business op te schalen of uit te breiden. Als onderdeel van de challenge, werd er ook een online netwerkevenement met verschillende inhoudelijke experts en collega startups georganiseerd. Brave New Food kan al terugkijken op succesvolle challenges waar waardevolle samenwerkingen uit zijn voortgekomen. Zo hebben eerdere challenges geleid tot succesvolle samenwerkingen tussen gevestigde bedrijven en startups, zoals Coroos met SUNT, Hocras met GRO en Horizon met Clear.

Geen nieuws van EVMI meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke dinsdag en donderdag het laatste nieuws. 

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?