Twintig algensoorten goedgekeurd als voedingsingrediënt

5 maart 2024 pexels
De Europese Commissie heeft twintig algensoorten goedgekeurd voor gebruik in voeding of voedingssupplementen. Dat meldt Food Agribusiness op de website.

Met de goedkeuring van twintig algensoorten komt de teller in totaal op zestig goedgekeurde algen, microalgen en zeewiersoorten voor gebruik in voeding voor mensen. Het is nog niet duidelijk welke nieuwe twintig soorten de EU nu toelaat.

Eiwit

Algen worden gezien als een bron van eiwit, met een eiwitgehalte tussen de veertig en zestig procent. Daarnaast worden algen als duurzaam bestempeld door de snelle reproductie, een lage uitstoot en de mogelijkheid tot kweken op een klein oppervlak. Tot op heden waren vijf soorten microalgen, onder meer spirulina en chlorella, toegestaan voor menselijke consumptie. Microalgen worden momenteel voornamelijk gebruikt als algenpoeder in voedingssupplementen.

Knelpunt wegnemen

De EU heeft het plan een duurzame algensector te vormen; als onderdeel daarvan laat de EU nu twintig algensoorten toe. Algenproducenten hoeven door de toelating niet meer door een novel food-traject. Daarmee zou de EU een knelpunt wegnemen voor de algenindustrie.

Bron: Food Agribusiness

Dit artikel verscheen eerder op: Voeding Nu

Altijd op de hoogte blijven?