In 2050 hebben we misschien wel veel meer voedsel nodig dan we al dachten. Want naast de bevolking als geheel, worden ook individuele mensen steeds groter. Die waarschuwing geven Noorse wetenschappers in het journal Sustainability.
De wereldbevolking groeit nog steeds hard. Volgens schattingen op basis van verschillende scenario’s kan die in 2050 oplopen tot meer dan 9 miljard. Dat zorgt voor een voedselprobleem dat bij overheden en de voedingsmiddelensector al hoog op de agenda staat. Maar de schattingen houden geen rekening met het feit dat de gemiddelde mens steeds langer en zwaarder wordt, en dus meer calorieën consumeert. Daar gaan de voorspellingen de mist in, zeggen wetenschappers van de Norwegian University of Science and Technology.
Groeitrend bevolking
De onderzoekers baseren zich op cijfers uit het verleden. Zo consumeerde de gemiddelde volwassene in 1975 2465 kilocalorieën per dag, terwijl dat in 2014 op 2615 kilocalorieën stond. Wereldwijd waren mensen in 2014 gemiddeld 2,1 centimeter langer en 8 kilo zwaarder. De onderzoekers gaan uit van een langdurige trend. De onderzoekers keken ook naar een andere trend, de vergrijzing. Omdat oudere mensen een lagere energiebehoefte hebben, werkt dat de stijging in de gemiddelde energiebehoefte tegen. Maar volgens de onderzoekers is het effect ervan aanzienlijk lager dan het effect van het groeiende individu.