Wetenschappers van Cornell University hebben een spread ontwikkeld die grotendeels uit water bestaat. De laagcalorische botervervanger bestaat voor 80% uit water, met minuscule druppels melkvet en plantaardige olie. Een eetlepel bevat zo slechts 2,8 gram vet en zo’n 25 calorieën, terwijl een eetlepel gewone boter al snel 11 gram vet en 100 calorieën bevat.

Het maken van een emulsie van water en olie is natuurlijk niet nieuw. De wetenschappers zeggen echter een specifieke techniek te gebruiken om een zogenaamde high-internal phase emulsie te vormen, waarbij het aandeel water hoog ligt maar de emulsie toch een geschikte textuur en functionaliteit oplevert.

Clean label

Uniek aan dit magere smeersel is dat er geen additieven nodig zijn om de emulsie te stabiliseren. Ideaal dus voor een doelgroep die van overzichtelijke, clean label ingrediëntenlijsten houdt. Geheel plantaardig is het echter niet, en gezien de dalende trend waar margarine op dit moment mee te maken heeft is het de vraag of bedrijven een markt zullen zien voor een hoogtechnologisch product als dit.

Bron: Foodnavigator

Altijd op de hoogte blijven?