Zweeds bedrijf maakt ijs van aardappels

20 juni 2023 Redactie Vakblad IJs Pexels

Het Zweedse Veg of Lund maakt ijs op basis van aardappelen. Onlangs ontving het bedrijf een Zweeds patent voor dit ijs, waarmee de productie in het thuisland beschermd is.

Het ijs van Veg of Lund is een bevroren emulsie van aardappelen, koolzaadolie en plantaardige eiwitten. Volgens de makers heeft het ijs een romige smaak. Het product komt eerst op de Zweedse markt en het bedrijf ambieert om het ijs ook op de Europese markt te brengen.

Zweeds patent

Het ijs heeft nu een patent in Zweden en het bedrijf is ook bezig om hun product internationaal te beschermen. “We zijn blij dat er een patent is goedgekeurd in Zweden”, zegt professor Eva Tornberg, oprichter en bestuursvoorzitter van Veg of Lund. “Dat het ijs is gebaseerd op zo'n alledaags gewas als aardappelen toont de uniciteit en kracht van het patent aan.”

Veg of Lund

Tornberg startte in 2016 met Veg of Lund. Het bedrijf komt voort uit de Universiteit van Lund, waar veel onderzoek wordt gedaan naar de ontwikkeling van klimaatvriendelijke en lokaal geproduceerde producten op basis van aardappelen. Veg of Lund brengt deze mogelijkheden in de praktijk. Eerder bracht het bedrijf DUG drink, een alternatief voor melk, op de markt. Deze drank is inmiddels verkrijgbaar in Zweden en Engeland. Afgelopen jaar werd er een smoothie-alternatief gelanceerd, wederom op basis van aardappelen.

Bron: Vegconomist

Dit artikel verscheen eerder op: Vakblad IJS!

Altijd op de hoogte blijven?