Tien grote producenten en afnemers van palmolie werken samen met Wageningen University & Research bij de ontwikkeling van een monitoringsysteem voor ontbossing. Onder meer Nestlé, Unilever, Cargill en PepsiCo hebben zich bij het initiatief aangesloten.
Het nieuwe remote-sensing systeem, RADD genaamd, wordt ontwikkeld door de Wageningen Universiteit en het Nederlandse bedrijf Satelligence. Het systeem gebruikt door satellieten geproduceerde radarbeelden om ook tijdens bewolkte omstandigheden veranderingen in het boslandschap te kunnen waarnemen. Daarvoor wordt radardata gebruikt van het Europese ruimteagentschap, afkomstig van de satellieten ESA Sentinel-1A en B die iedere zes tot twaalf dagen een baan om de aarde draaien.
Eerste resultaat
Met het nieuwe systeem kunnen ’s wereld grootste producenten en afnemers van palmolie – waaronder Bunge, Cargill, Golden Agri-Resources (GAR), Mondelēz, Musim Mas, Nestlé, Pepsico, Sime Darby Plantation, Unilever en Wilmar – sneller actie ondernemen op de grond en duurzaamheid in de handelsketen verbeteren. Het systeem is in eerste instantie in ontwikkeling voor Indonesië en Maleisië. De eerste resultaten laten zien dat ontbossing enkele weken eerder gesignaleerd wordt dan via de gewone, optische, satellietbeelden. RADD is hier een uitbreiding op.
In de komende twee jaar wordt het systeem verder ontwikkeld. Partnerbedrijven ontvangen meldingen over gedetecteerde ontbossingspraktijken en geven feedback die cruciaal is om het systeem verder te verbeteren. Omdat de informatie van het systeem open toegankelijk is, wordt het voor bedrijven, overheden, NGOs en andere stakeholders mogelijk om met dezelfde informatiebron en standaarden ontbossing te monitoren, aldus Wageningen University & Research.